Het opsteken van een sigaret is vanaf volgend jaar verboden in en rondom scholen in het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs. Verslaafde leerkrachten hebben het ook nu al niet meer makkelijk. ‘Je wordt behandeld als een crimineel.’ Lees verder …
Categorie: Onderwijs
Een kleuter is geen schoolkind (meer)
Kleuters mogen vanaf 2021 geen ‘schoolse’ toetsen meer te maken. Een jaar langer kleuteren geldt voortaan niet meer als zittenblijven. En de pabo gaat differentiaties aanbieden voor jongere en oudere kinderen. Deze beloften uit het nieuwe regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ zijn een doorbraak in een jarenlange discussie over het jonge kind. Lees verder …
‘O nee, niet weer dat rotkind!’
Boosheid en woede in de klas verstoren de orde en staan het leren in de weg. Vooral jongens worden te snel en te heftig boos en kunnen daar lang in blijven hangen. Leerkrachten hebben hier een verantwoordelijkheid in. ‘Vroeger zeiden we: school is er niet om op te voeden, nu weten we wel beter.’ Lees verder …
Dyslexie of slecht onderwijs?
De meeste kinderen die op de basisschool het stempel dyslexie krijgen, oefenen te weinig, waardoor de klank-tekenkoppeling niet of onjuist geautomatiseerd raakt. Deze knuppel die prof. dr. Anna Bosman in het hoenderhok gooide, vindt bijval van andere professoren. ‘Bij meer dan 5 procent dyslectische lezers is het onderwijs niet op orde.’
Een kind met diabetes in de klas:
‘Ik houd hem altijd extra in de gaten’
Ongeveer 2.000 basisschoolleerlingen hebben diabetes type 1. Zij maken geen insuline (meer) aan. Hun ‘bloedglucosehuishouding’ wordt kunstmatig in balans gehouden. Wat betekent het om een kind met diabetes type 1 op school te hebben? Hoe is de aansprakelijkheid geregeld? ‘We ervaren dat er eigenlijk niets mis kan gaan.’
Spreken is goud, zwijgen is fout
Voor mooie rapportcijfers, moeten leerlingen in Duitsland zich actief opstellen tijdens iedere les. De ‘mündliche Mitarbeit’ in de klas bepaalt op het lager en het voortgezet onderwijs meestal de helft van de eindscore bij ieder vak.
‘Robot kan ons sociaal triggeren’
Kan een robot bijdragen aan het leren van kinderen? En zo ja, waarin schuilt dan de meerwaarde ten opzichte van andere digitale middelen? ‘Hoewel we robots met emotionele vlakheid associëren, blijkt de robot in staat om ons sociaal te triggeren’, stellen onderzoekers van de Universiteit Twente (UT) die sinds twee jaar werken aan de ontwikkeling van een sociale interactierobot.
Toekomst van de zorg:
Patiënt wordt meer partner
De camerapil, bloedtappende robots en 3D-stamcelprinten; technologie verandert de gezondheidszorg en de rol van de patiënt razendsnel. Hoe kan het onderwijs bijdragen aan de dokter van de toekomst? ‘We moeten studenten trainen in veerkracht en veranderingsbereidheid.’
Bram Bakker mocht geen gymleraar worden
“Jazeker ken ik die”, reageert oud-gymdocent Wim Steen (79) als hij hoort dat Bram Bakker contact met hem zoekt. “Brammetje Bakker!”, lacht hij. “Die is Bekende Nederlander!”
Op huisbezoek
Op sommige scholen is het huisbezoek nog altijd een vanzelfsprekend onderdeel van de schoolroutine. ‘Het hoort erbij om een goede start te maken met de ouders.’ Het Onderwijsblad ging mee op visite in Zuidoost-Drenthe.