Confronterend, maar ook liefdevol en optimistisch. Met de wetenschap van uitgezaaide kanker in zijn lichaam lijkt Ivan Wolffers (72) niet minder van de schoonheid van het leven te genieten. Dat is althans de indruk die hij wekt in twee recent verschenen boeken. Een interview. ‘Het leven duurt tot de punt achter de laatste zin. Zolang die punt niet gezet is, ga ik voor kwaliteit van leven.’
Categorie: Gezond Leven
Het failliet van evidence based medicine
Of een dieet helpt tegen kanker? Daar is geen bewijs voor. Wie langer leeft dan de prognose heeft ‘gewoon’ geluk. Want het rijmt op geen enkele manier met de evidence-based denkkaders en daaruit voortvloeiende logica die de geneeskunde domineert.
Is suiker vergif?
Is honing gezonder dan suiker? Zijn light-producten gezond? Over suiker wordt een hoop (onzin) beweerd. Drie deskundigen reageren op zeven zoete stellingen.
Wondermiddelen bestaan niet
Wie belooft met een vitaminepil of supplement van het coronavirus te kunnen genezen, krijgt het aan de stok met de autoriteiten. Terecht, want zo simpel is het niet. Gezondheid vraagt om een investering in goede leefstijlgewoonten, waarbij kruiden en natuurgeneeskundige supplementen een positief verschil kunnen maken.
‘Iedere tumor is een detoxificatieprobleem’
‘Synthetische middelen zijn waardevol in acute situaties, maar kunnen nooit tot genezing leiden’, is de overtuiging van de Belgische bioloog Gabriel Devriendt (69), specialist in kanker, plantkunde en fytotherapie. Na een jarenlange loopbaan bij de farmaceutische industrie schoolt hij nu artsen en therapeuten bij over de inzet van bioactieve stoffen bij de genezing van ziekten. ‘Kanker is zelden een genetische ziekte, maar bijna altijd een epi-genetische ziekte.’
Tevreden roker sterft uit
Het opsteken van een sigaret is vanaf volgend jaar verboden in en rondom scholen in het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs. Verslaafde leerkrachten hebben het ook nu al niet meer makkelijk. ‘Je wordt behandeld als een crimineel.’ Lees verder …
Gezonder eten zonder stress
Wie overstapt op gezondere voeding is de hele dag met eten bezig. Je moet anders boodschappen doen, maaltijden uitkienen, massa’s groenten verwerken, sappen persen. Eventueel zaden kiemen, kefir maken, zuurdesem brood bakken. Waar te beginnen? En wat te doen als je met een mankerend lichaam toch zo gezond mogelijk wilt eten? ‘Zorg dat je lekker leert koken.’
Kijk uit met keto
Koolhydraten staan er tegenwoordig behoorlijk slecht op. Tekenend daarvoor is de toenemende populariteit van ketogene diëten. Een vetrijke voedingswijze die het lichaam dwingt tot vetverbranding. Zonder calorierestrictie. Dat klinkt na een mislukt hongerdieet wellicht als muziek in oren. Bovendien zijn er aanwijzingen voor positieve effecten bij diabetes, Alzheimer en kanker. Maar als permanent voedingspatroon voor gezonde personen, lijkt keto geen goed idee. Lees verder …
Zet je feel good response aan
Onze gevoelens beïnvloeden ons lichamelijk functioneren tot op het niveau van ons DNA. ‘Dat is een feit’, aldus emeritus hoogleraar Pierre Capel (1946). In zijn boek Het emotionele DNA, legt hij uit hoe dit werkt, en hoe wij er zelfstandig een positieve draai aan kunnen geven. ‘Wat wij gevoel noemen, is zo biochemisch als wat.’
Is suiker vergif?
Over suiker wordt een hoop (onzin) beweerd. Wat is waar? En waar doe je goed aan? Voor DVN-magazine DIABC liet ik een hoogleraar diabetologie, een internist en een diëtist reageren op zeven zoete stellingen.