Hilbert van der Duim

Om van ‘zijn gezeur af te zijn’, zei Yvonne uiteindelijk ja op Hilbert’s verzoek om samen een avond uit te gaan.

Beeld: Rob Niemantsverdriet

Yvonne werkte toen bij een bedrijf waar leerlingen van Hilbert stage liepen.“Ik keek ervan op dat een vent als jij überhaupt uit eten ging. Jij leek me zo’n Friese boer die alleen maar erwtensoep en stamppot eet”, grinnikt ze.

Omringd door paperassen zit ze aan de eettafel op de laptop te werken.

“Nou”, reageert Hilbert droog vanaf de bank aan de andere kant van de kamer. “Jij bent anders zelf ook een Fries.”

Toen hij zalm bestelde in het restaurant, lukte het Yvonne haar geest voor hem te openen en nu wonen ze alweer veertien jaar samen in Grolloo. Het paard van Yvonne, dat inmiddels 22 jaar oud is, was de reden om een huis met stal en bijgebouwen te kopen op 1 hectare grond.

’s Ochtends voor hij naar zijn werk gaat, voert hij het paard, mest de stal uit en laat de drie Bielefelder krielkippen uit de ren. Dan kijkt hij even naar zijn vijf ‘grasmaaiers’: twee Kerry Hills die hij uitzocht vanwege hun ‘grappige zwarte neusjes’ en drie Hampshire Downs. “Met die wollige koppies zijn het net teddyberen.”

Als het gras begint te groeien, omheint hij honderd vierkante meter voor de schapen. Van de rest laat hij ieder jaar honderd pakjes hooi maken. In de schuur staat een tractor die hij gebruikt om het gras na het maaien mee op te schudden. “Een hobbyboertje”, noemt hij zichzelf. Als hij thuis komt uit zijn werk, trekt hij meteen zijn oude kleren aan.

In een kweekkas zaaide hij alvast de groenten uit die straks de grond in gaan: kapucijners, sla, tuinbonen, courgettes, pompoenen. Terwijl hij langs de moestuin loopt, trekt hij het bruine blad van de boerenkoolplanten en gooit het bij de kippen.

In de wintermaanden schaatst hij ’s avonds twee keer per week. Nu het warmer is, wandelt hij met de hond en Yvonne die outdoor fitnessgroepen begeleidt. “Op school is het altijd druk. Zo’n training is dé manier om van je werk los te komen”, zegt Hilbert. Tijdens een stevige wandeling worden onderweg gericht spiergroepen getraind: buik, benen, billen, biceps en triceps. Op de flyer van het bedrijf prijkt een foto van Hilbert en Yvonne.

Yvonne kijkt even op van haar laptop: “Jij bent mijn sparring partner in het stuk beweging.”

Zij loopt inmiddels vier keer per week met een groep. Hilbert wandelt meestal twee keer mee: “Ik help jou je bedrijf in de markt te zetten, maar ik kan er niet altijd bij zijn.”

Om de klanten ook leefstijladvies te kunnen geven, volgt Yvonne via de LOI een opleiding tot voedingsconsulent. Sindsdien eten ze thuis meer groente en vis en minder aardappelen en brood. “En als we brood eten, is het speltbrood”, zegt Yvonne.

Het is wel wennen voor Hilbert. “Speklappen eten we niet meer. Alleen in de snert krijg ik nog varkensvlees.” Hij vindt het best. “Het is belangrijk dat je gezond ouder wordt- ook omdat je langer door moet werken.”

Wie?

Hilbert van der Duim (56) – oud- Europees en wereldkampioen allround schaatsen – werkt als opleidingsmanager sport & bewegen en veiligheid & vakmanschap op het Drenthe College in Assen. Na de pedagogische academie stortte hij zich op een schaatscarrière. Daarna deed hij lerarenopleiding economie. Hij heeft vier volwassen kinderen uit eerdere relaties en twee kleinkinderen.

In 2003 trouwde hij met Yvonne van der Laan (49) – een human resource manager – die sinds vorig jaar als zzp’er wandeltrainingen verzorgt in de buitenlucht.

Hilbert en Yvonne wonen in Grolloo met paard Luuk, Friese Stabei Jente, vijf schapen en drie kippen.