‘Kanker is een uitnodiging om te veranderen’

‘Kanker is geen straf, maar een uitnodiging om tot verandering te komen’, aldus dokter Bob Hornstra (1940). Na achttien jaar stopt hij met het beantwoorden van lezersvragen over ziekte en gezondheid om zich volledig te kunnen verdiepen in de essentie van genezing. ‘Als iemand mij vraagt: ‘Dokter, word ik weer de oude? Dan zeg ik: ‘Ik mag hopen van niet.’ Een interview.

Beeld: Gijs Versteeg

“Mijn eerste patiënt was een man met een tumor zo groot als een honingmeloen in zijn maag. De artsen maakten hem open en meteen weer dicht. Hij was opgegeven.”

Leunend op zijn zoon kwam de doodzieke man de praktijk binnenstrompelen, vertelt dokter Bob Hornstra in zijn woonboerderij in het Drentse Papenvoort. Tot zijn verbazing kwam de man een maand later terug – een pondje zwaarder. “Na weer een half jaar was de tumor voor de helft geslonken en na een jaar was de man volledig genezen. Hij overleed vele jaren later op hoge leeftijd. Pa is een goudhaantje, zei zijn zoon.”

Hoewel Hornstra de pensioengerechtigde leeftijd ruim passeerde, houdt hij nog altijd drie dagen praktijk als arts voor homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde en niet-toxische tumortherapie.

“De combinatie is bijzonder. Je kunt allerlei laatjes opentrekken. De som is vaak meer dan de delen apart.”

Succesverhaal

Op televisie zag hij zijn eerste patiënt ooit nog eens terug – gepresenteerd als ‘succesverhaal van de Moermantherapie’. Hornstra is er echter van overtuigd dat in het proces van genezing ook andere factoren doorslaggevend zijn. In de eerste plaats de homeopathische middelen waarmee je diep kunt indringen – ook in de psyche van de patiënt. “Daardoor kan je helen. Pijn en symptomen zijn signalen van het lichaam. Waarom geeft het lichaam zulke tekens? Dat is een vraag die je niet met paracetamol kunt weg wapperen.”

De arts wil zich de komende tijd verder verdiepen in de essentie van genezing. “Bijscholen kost heel veel tijd, terwijl het werk gewoon doorgaat. Het was me daarom welkom als iemand de rubriek Vraag & Antwoord overnam”, zegt hij bescheiden.

De benadering van kankerpatiënten vindt hij het meest interessant. “Vanuit alle kanten komt informatie over hoe je dat probleem kunt benaderen.”

Begeesterd vertelt hij over de ontwikkeling van nieuwe groepen homeopathische geneesmiddelen – lanthaniden en actaniden – die veelbelovend blijken in de behandeling van auto-immuunziekten en explosieve ziektebeelden. En over een homeopathische begeleiding die ernstige bijwerkingen van chemotherapie, zoals bijvoorbeeld nageldeformatie, vermindert. Op zijn bureau ligt het boek van de Franse oncoloog (Jean Lionel Bagot) die zijn ervaringen hiermee beschreef.

Hornstra begeleidt nu zelf ook kinderen met acute lymfatische leukemie volgens deze methode. “De oncologen verbazen zich vervolgens over de goede conditie van hun patiëntjes. Ze hebben weer blos op hun wangen en spelen in plaats van hangen. Daardoor moedigen ze ouders aan er vooral mee door te gaan.”

Love your patient

Hornstra, die als één van de eerste reguliere artsen in de leer ging bij Cornelis Moerman, denkt dat diens betrokkenheid bij patiënten mede van doorslaggevende betekenis is geweest. “Hij wist empathie over te brengen. Hij legde een arm om de schouder van een patiënt en zei: ‘Mevrouw, het komt goed. Hij was er zelf vast van overtuigd.”

De houding van de behandelend arts beïnvloedt het proces van genezing. Een patiënt opgeven is uit den boze. “Als de genezer uitstraalt dat de therapie een goede werking kan hebben, refereer je bij de patiënt aan positiviteit en vergroot je de kans op een gunstiger verloop.” Een Indiase arts zei: ‘Love your patient’. Dat is de beste manier om hem te genezen. Patiënten moeten voelen dat je écht geïnteresseerd bent.”

En er zijn andere factoren. Hij wijst op een artikel in Medisch Dossier – ‘een toegankelijk tijdschrift voor bewuste leken’ over eigenschappen van mensen die kanker overleven. “Het artikel is uit mijn hart gegrepen”, vertelt hij.  ‘Verwelkom de verandering’, leest hij voor.

“Veel patiënten hebben weerstand tegen verandering. Ze willen hun oude leven terug, maar als iemand aan mij vraagt: ‘Dokter, word ik weer de oude? Dan zeg ik: ik mag hopen van niet.’ Ik denk dat het ontstaan van ziekte – zeker van kanker – onder andere samenhangt met hoe je in elkaar steekt. Daarom is het belangrijk om een ander spoor te kiezen. De kanker is een uitnodiging om te veranderen. Een goede genezer zorgt ervoor dat je bewuster wordt van waarmee je bezig bent en dichter bij jezelf komt.”

Dood door beleefdheid

‘Wees een lastige patiënt’, is een ander advies dat hij onderschrijft.

“Aan de manier waarop patiënten communiceren, kan ik enigszins afleiden of ze kans maken om de ziekte te overleven. ‘Dokter, wat vindt u? Moet ik het doen of niet?’ Of: ‘Als u zegt dat het moet, tsja, dan moet het maar.’ Als mensen zulke uitspraken doen, zijn ze kandidaat voor een minder goede prognose.” Een onderzoek in Engeland liet zien dat kankerpatiënten daar soms doodgaan van beleefdheid. “Ze kunnen geen nee zeggen tegen de dokter. Degenen die tegen de dokter in durfden te gaan, bleken meer kans op herstel te hebben.”

Hij vervolgt: “Iemand die tegen een oncoloog zegt: ‘Dit verdom ik. In deze behandeling heb ik geen zin’ is kandidaat voor een goede prognose. Vertrouw op je intuïtie en volg je eigen weg. Dat wordt gestaafd door enorm veel voorbeelden uit de praktijk.”

Iemands wil geeft een enorme genezende kracht. Daarom probeert Hornstra vooral gemotiveerde patiënten te helpen. Soms belt er iemand voor een ziek familielid of een vriend(in). ‘Laat de patiënt zelf bellen’, luidt dan het antwoord. “Iemand moet de therapie zelf willen en zelf de stap zetten. Anders werkt het niet en is het verloren energie voor zowel de patiënt als voor mij.”

“Het gebeurt ook dat mensen aan de telefoon vragen of het niet wat goedkoper kan en of hun huisarts of specialist er wel achter staat. Vroeger ging ik in discussie, nu denk ik: ‘Heeft het wel zin dat deze mensen met onze therapie beginnen?’

Doorbraak

In zijn begintijd als arts werden inzichten over de heilzame werking van voeding en het belang van de psyche niet serieus genomen. “Ik ging met honderd verslagen van genezen patiënten van Moerman langs bij de directeur van de Daniel den Hoedt kliniek. Nu komt de doorbraak, dacht ik. Maar het succes werd ontkend.”

In tachtig van de honderd gevallen werd de genezing geweten aan een verlaat gevolg van een reguliere behandeling, negentien patiënten telden niet mee, omdat het pathaloog-anatomisch rapport ontbrak en die ene die overbleef was ‘een toevalstreffer’.

Hornstra lacht er nu mild om, hoewel het destijds als een diepe teleurstelling voelde.

Inmiddels stapelen de bewijzen over het verband tussen voeding en kanker zich op en raakt de theorie dankzij populaire boeken als ‘De voedselzandloper’ en ‘U kunt meer dan u denkt’ bij een steeds groter publiek bekend. Had hij verwacht dat het die kant op zou gaan?

“Ja.” Hij laat een korte stilte vallen. “Dat kon niet anders, want het zijn feiten. Het was een kwestie van wachten op de bewijzen die zouden gaan komen.”

Zo is het nu een ‘kwestie van lange adem’ om de complementaire geneeskunde aan terrein te zien winnen. “Veel infecties worden antibioticaresistent. Daarom zullen er andere therapieën naar voren komen. In die zin is deze tijd hoopvol. Er bestaan veel alternatieven.”

 Leestips van Bob Hornstra

 U kunt meer dan u denkt – Hans C. Moolenburgh

  1. Een verzameling van alle kennis die één van Nederlands meest vooraanstaande artsen – op het gebied van complementaire kankerbehandeling – in meer dan vijftig jaar praktijkervaring heeft opgedaan.
  2. Na dit leven – Dr. Eben Alexander
  3. Een neurochirurg vertelt hoe een bijna dood ervaring zijn visie op ons bewustzijn in dit leven en na de dood veranderde.
  4. Elektrostress en gezondheid, prof. Dr. Ir. Michiel Haas(Dit boek is alleen tweedehands te vinden bij particuliere aanbieders op internet.)
  5. Over de invloed van (elektro)magnetische velden en stralingen in slaap- woon, en werkomgeving met praktische tips om de schadelijke effecten te minimaliseren.